Home » Klantcases » Gemeente Bergen op Zoom

Gemeente Bergen op Zoom

14 maart 2022
 

Waarom zou u kiezen voor een Fietsteller van Cycledata? Wij kunnen al uw vragen over onze producten en diensten beantwoorden en doen dat graag. Over hoe onze producten bevallen in de dagelijkse praktijk laten we liever mensen aan het woord die er dagelijks mee werken.

Ralph van den Boom – Adviseur Mobiliteit – van de gemeente Bergen op Zoom vertelt over zijn ervaringen met de Signum

Waarom hebt u voor de Signum gekozen?

“Wij hebben met de Signum gegevens verzameld over het drukste fietspad van Bergen op Zoom. We kozen voor de Signum omdat deze apparatuur naast aantallen ook snelheden registreert en de snelheidscategorieën laat zien. Daardoor kan je met de Signum onderscheid maken tussen soorten gebruikers op het fietspad.

Het drukke fietspad loopt naar de nieuwbouwwijk, langs een recreatieplas en diverse horecagelegenheden. We ontvingen van horecazaken en omwonenden klachten dat er op dit fietspad te snel gereden werd. Vooral brom- en snorfietsers zouden hier veel te hard rijden waardoor er vaak gevaarlijke situaties ontstonden. Die gevaarlijke situaties waren voor ons de aanleiding om brom -en snorfietsers te verbieden op dit fietspad. Ondanks het verbod namen de klachten niet af en we hoorden van omwonenden dat er nog steeds veel bromfietsen over het fietspad reden.

We besloten over dit fietspad nauwkeurige gegevens te verzamelen en plaatsten de Signum op de verbindingsweg naar de nieuwbouwwijk. Inmiddels heeft de Signum heel veel gegevens verzameld en kunnen we bewijzen dat er inderdaad bromfietsers over het fietspad rijden. Daarom kan er nu specifieker gehandhaafd worden en kunnen we beleidsmatige keuzes maken waarbij deze data een belangrijke rol spelen.”

Wat zijn uw eerste ervaringen?

“De apparatuur ziet er netjes en charmant uit en valt ook niet erg op. We hebben er geen vragen over gehad van inwoners of van de horeca en dat zegt wel iets. Dit kan natuurlijk toeval zijn maar toch, het is wel de drukste route van Bergen op Zoom.”

Bent u tevreden over het gebruik van de Signum?

“De uitleg die we kregen was goed, en de output (data) ook. Het liefst zouden we nog meer met de data willen doen, maar omdat de horeca gesloten is door COVID en er geen recreanten zijn in de winter, ligt het project op dit moment stil. We verwachten er in het voorjaar of de zomer weer mee aan de slag te gaan.”

Waar gaat u de data voor gebruiken?

“Wij gaan de data gebruiken om specifieker te kunnen handhaven en de data kunnen helpen bij het doorontwikkelen van de Boulevard. We hebben nu meer inzicht in wat er precies gebeurt, hoe druk het is en met welke snelheden er gereden wordt. We kunnen nieuwe plannen voor de Boulevard nu specifiek toepassen: plannen zullen niet gebaseerd zijn op aannames maar op feitelijke data.”

Vindt u de weergave van de data in My Cycle Traffic gebruiksvriendelijk genoeg?

“Ja, wij vinden het erg gebruiksvriendelijk. Voor ons zijn vooral de snelheidscategorieën belangrijk.”

Wat zijn in uw beleving de voor-en nadelen van de Signum ten opzichte van andere meetapparatuur?

Wij zijn tevreden en zien geen nadelen van de Signum. Om het gebruik van de Signum in Bergen op Zoom uit te breiden, moeten wij onze collega’s er nog wel van overtuigen. Intern horen we collega’s nogal eens zeggen ‘er gaat niks boven de lusmeting’, hoewel je daar geen snelheden mee kan meten, wat bij dit project juist erg belangrijk is.”

Zou u de Signum aanbevelen bij collega’s?

“Of wij de Signum aanbevelen ligt aan de vraagstelling en het doel. Bij de keuze voor een bepaald telsysteem spelen behalve de kwaliteit van een systeem, ook zaken als beschikbaar budget, ambtelijke capaciteit en de politieke context een grote rol. Mocht dat alles matchen dan zouden wij de Signum zeker aanbevelen.”

Bergen-op-Zoom
Case Bergen op Zoom
brommer