Home » Blog » Fietsvakanties in Nederland

Fietsvakanties in Nederland

12 november 2021

Fietsvakanties waren al in trek, maar covid heeft het aantal flink doen stijgen.

In 2020 ondernamen 2,5 miljoen Nederlanders een fietsvakantie in eigen land. Dit is een stijging van 90% ten opzichte van 2019. Vooral gezinnen met kinderen onder de achttien jaar gingen vaker het fietspad op. De meeste fietsvakanties in 2020 waren standplaatsvakanties met fietsen als hoofdactiviteit. Bij standplaatsvakanties zoeken de vakantiegangers een gebied uit waar zij met de auto naartoe rijden. De fietsen gaan achterop de auto mee. Aangekomen op de plaats van bestemming verblijven zij op een camping of in een vakantiehuisje of hotel en gaan in de omgeving dagtochten per fiets maken. Trektochtfietsers, de andere grote groep fietsvakantiegangers, starten meestal direct vanuit huis, nemen de tent mee op de fiets en kamperen onderweg.

Dat Nederlanders er vaak voor kiezen de fiets mee te nemen op vakantie om ter plaatse dagtochten te maken is een bekend gegeven. De fiets is populair en het ideale vervoersmiddel om de omgeving te verkennen. Bovendien is fietsen een ontspannen activiteit in de frisse lucht.

Voor de meeste Nederlanders die in 2020 op fietsvakantie in eigen land gingen, speelde covid een belangrijke rol voor de keuze om in Nederland te blijven. De grote vraag is wat er gaat gebeuren wanneer covid definitief voorbij is. Hoewel veel Nederlanders dankzij covid de fietsvakantie in eigen land hebben ontdekt, is het nu nog niet duidelijk of er ná covid meer Nederlanders kiezen voor een fietsvakantie in eigen land dan vóór covid. De cijfers van de fietsvakanties 2021 zijn nog niet bekend, maar omdat ook 2021 nog een covidjaar was, is de verwachting dat deze eenzelfde beeld zullen geven als 2020.

fietsvakantie
fietsen vakantie
Meer informatie?

Blog

Loopt onze privacybescherming gevaar?

Loopt onze privacybescherming gevaar?

Loopt onze privacybescherming gevaar?Gemeenten en andere overheden doen er alles aan om de privacygegevens van inwoners te beschermen en alles wat zij doen dient AVG-proof te zijn.

Hoofdkantoor

Cycle Data B.V.
Landauer 5
3897 AB Zeewolde
Nederland
office@cycledata.nl
+31850657621

Volg ons op Socialmedia

CO2 Neutral
Dutch Cycling Embassy