Cycle Data BV introduceert High Quality Cycle Data Radar

Met trots presenteert Cycle Data BV het nieuwe fietstel wegkant systeem: de High Quality Cycle Data Radar. Dit innovatieve fietstel systeem is onlangs met vlag en wimpel door de end of line tests gekomen. Hiermee is de High Quality Cycle Data Radar het meest nauwkeurige en meest vandalisme bestendige fietstel wegkant systeem dat momenteel op de markt is.

 

De High Quality Cycle Data Radar is de opvolger van de Hybride Cycle Data Radar die Cycle Data BV in 2018 introduceerde. De belangrijkste verbetering is dat de High Quality Cycle Data Radar robuust is, minimaal storingsgevoelig en beter bestendig is tegen vandalisme. De High Quality Cycle Data Radar meet tevens fietsdata met een hoge nauwkeurigheid van meer dan 95%, ook in de spitsuren. Dit is bewezen door diverse testen op verschillende locaties en onder verschillende omstandigheden uit te voeren. Deze zijn door het systeem met succes doorlopen.

In 2018 introduceerde Cycle Data BV haar eerste fietstel wegkant systeem dat in staat was zij-aan-zij fietsen en groepen te tellen in de spitsuren. Dit vanuit de gedachte dat juist in de spitsuren de onveiligheid toeneemt op het fietspad door de grote hoeveelheden en diversiteit aan voertuigen op het fietspad met uiteenlopende snelheden.

Bij de ontwikkeling van dit eerste fietstel wegkant ging Cycle Data BV uit van drie belangrijke criteria:

 1. een hoge nauwkeurigheid van de fietstelmetingen;
 2. eenvoudig en (semi)-permanent Plug & Play te monteren en te installeren;
 3. fietsdata die eenvoudig via een online web-based interface real-time te volgen en te analyseren is.

Met succes: door de optimale combinatie van radar, laser en software resulteren de metingen van de Hybride Cycle Data Radar data met een nauwkeurigheid en betrouwbaarheid van 98-99% in de spitsuren.

Vierde criterium

Hoewel de Hybride Cycle Data Radar in de praktijk uitstekende resultaten levert en de gemeenten die met de radar werken zeer tevreden zijn, is er één aspect dat Cycle Data BV zélf een doorn in het oog is: vandalisme. Een laser dient in verhouding vrij laag te hangen om een hoge nauwkeurigheid te realiseren. In de meeste situaties is dit geen enkel probleem, maar helaas heeft de lage hoogte in een enkel geval vandalisme tot gevolg.

Cycle Data BV stelde een vierde criterium op:

 1. robuust, minimaal storingsgevoelig en vandalisme bestendig, niet alleen door de behuizing, maar ook door montage op voldoende hoogte van minimaal 2,5 meter tot 4 meter.

Parallel aan de ontwikkeling en testfasen van de Hybride Cycle Data Radar is met een internationaal team van radar specialisten gewerkt aan een fietstelradar voorzien van high end applicaties die voldoet aan alle vier de criteria: de High Quality Cycle Data Radar.

De High Quality Cycle Radar:

 • meet variabelen zoals afstand, snelheid, rijrichting, signaalsterkte en positie;
 • communiceert op een 24 GHz radarfrequentie, de meest betrouwbare frequentie bij alle weersomstandigheden;
 • is robuust en heeft een levensduur van tien jaar;
 • heeft een minimale storingsgevoeligheid;
 • is vandalisme bestendig dankzij de behuizing en door de radar op een hoogte van minimaal 2,5 tot 4 meter te monteren;
 • verwijdert de verzamelde data pas uit de radar control unit zodra deze verzonden zijn naar de centrale server voor historische opslag;
 • wordt voorzien van energie via zonnepaneel;
 • de geïntegreerde Remote Battery Control (RBC) voorkomt dataverlies bij een te lage stroomvoorziening.

Gebruikersvriendelijke data

De data die de radar genereert worden automatisch verzonden naar een server. Gebruikers kunnen de fietsdata vanachter hun bureau via de online web-based interface, My Cycle Traffic™, analyseren. In één oogopslag is te zien hoeveel voertuigen met welke snelheid, in welke richting en op welk tijdstip op het fietspad rijden en dat met een nauwkeurigheid van meer dan 95% – ook in de spitsuren. De interface is ontwikkeld in samenwerking met de gemeente Rotterdam, volledig afgestemd op de wensen van de gebruikers en gebruiksvriendelijkheid van de interface.

Het complete product zoals Cycle Data B.V. dit levert en installeert bestaat uit:

 • HQCDR met Radar Control Unit (bevat Modem/GPRS, Data Storage, Remote Battery Control) en connectors
 • Behuizing radar, beugel en bracketbevestiging
 • Vandalismebestendige kast

Alle High Quality Cycle Data Radars worden voorzien van energie via zonnepanelen

Hoofdkantoor Cycledata NL

Cycle Data B.V.
Randstad 20-25
1314 BB Almere
Nederland

Proud member of

Heeft u vragen? Neem contact met ons op.